Miljövarudeklaration - Nyckeln till transparent produktinformation

 En miljövarudeklaration är inte bara ett verktyg för att mäta och rapportera en produkts miljöpåverkan under dess livscykel; det är även ett kraftfullt kommunikationsmedel som hjälper konsumenter och företag att fatta medvetna val baserade på tillförlitlig och verifierbar information. Att skapa en miljövarudeklaration spelar därmed en avgörande roll i att främja hållbarhet och transparens inom produktutveckling. Vi på CHM Analytics är specialiserade på att hjälpa organisationer att utveckla, förstå och använda EPD:er för att möta både kundkrav och nationella och globala rapporteringskrav. Vi hjälper dig att utforska hur en miljövarudeklaration kan gynna just din verksamhet, förbättra ditt varumärkes anseende och bidra till en mer hållbar framtid.

Vad är en miljövarudeklaration (EPD)?

En miljövarudeklaration (EPD) kvantifierar miljöpåverkan av en produkt under hela, eller delar av dess livscykel, och möjliggör jämförelser mellan liknande produkter som har samma funktion. EPDer är en typ III miljödeklaration som följer ISO 14025 och bygger på en underliggande livscykelanalys som är upprättad efter specifika produktkategoriregler (PCR).

För att en EPD skall vara godkänd enligt ISO 14025 så behöver den registreras i ett EPD-program. Innan en EPD kan registreras i ett EPD-program så behöver den även granskas av tredje part för att säkerställa efterlevnad av relevanta standarder. Det finns många olika EPD-program, där ett av de äldsta och mest utbredda är The International EPD® System.

Vad är värdet av en EPD?

En EPD är ett etablerat system som stärker jämförbarheten mellan studier så att man med trygghet kan kommunicera sina LCA-resultat.

Framtagandet av en EPD skapar värde både internt och externt för organisationen. Den underliggande livscykelanalysen synliggör miljöpåverkan för samtliga aktiviteter som är relaterade till studieobjektet, och datainsamlingsprocessen skapar incitament för närmre samarbete med hela värdekedjan.

En EPD visar trovärdig och relevant information om produkten eller tjänsten, vilket är ett kraftfullt marknadsföringsverktyg som presenterar pålitlig information om miljöpåverkan av er produkt till kunder och andra externa aktörer. Det finns ett flertal kravställare som kräver en EPD på en produkt för att kvalificeras för en upphandling och/eller certifikat.

Om ni vill veta mer kring hur en EPD kan användas i er organisation eller är i behov av tredjepartsgranskning av en EPD och underliggande livscykelanalys så hjälper vi gärna till.

Futuristisk bild som symboliserar miljövarudeklaration

Fördjupad förståelse för miljövarudeklarationer och deras påverkan

Miljövarudeklarationer (EPD) erbjuder en standardiserad och verifierad väg för att kommunicera en produkts miljöprestanda genom hela dess livscykel, från råvaruutvinning till avfallshantering. Dessa dokument är därmed centrala för att driva på hållbarhetsarbetet inom olika branscher, särskilt inom byggindustrin, där de kan påverka val av material och tekniker som används i konstruktionsprojekt. EPD:er är inte bara värdefulla för att möta ökade regulatoriska krav utan även för att stärka företagens marknadspositioner. Genom att utveckla och använda EPD:er kan företag visa upp sina miljömässiga åtaganden och därmed locka till sig miljömedvetna kunder som värdesätter hållbarhet. Förutom att stärka kundrelationer bidrar detta till att företag kan differentiera sig i en alltmer konkurrensutsatt marknad.

Inom byggsektorn är EPD:er särskilt viktiga då de används för att uppnå poäng i hållbarhetscertifieringar som LEED och BREEAM. Dessa certifieringar kräver transparent och verifierad information om byggmaterialens miljöpåverkan. Att inkludera EPD:er i projektspecifikationerna gör det därmed lättare inför val av miljövänligare material vilket bidrar till den övergripande hållbarheten i byggprojekt.

Uppfyllnad av internationella miljölagar

EPD:er är en central del i att möta internationella rapporteringskrav och användningen av dem växer globalt. I regioner som Europeiska unionen, där efterlevnaden av miljölagstiftning är särskilt strikt, är EPD ofta ett krav för marknadstillträde. Detta visar på deras vikt i globala handelsmiljöer där företag måste visa upp att deras produkter uppfyller specifika miljömässiga kriterier.

Om du vill veta mer kring hur en miljövarudeklaration kan användas i er organisation eller är i behov av tredjepartsgranskning av en EPD och underliggande livscykelanalys så hjälper vi gärna till. Vi anpassar uppdraget helt efter ditt specifika behov och mål!

FAQ

  • Normalt kostar en EPD mellan 80 000 - 250 000 SEK. Utöver detta så tillkommer även kostnad för tredjepartsgranskning och registrering i ett EPD program.

    Priset på en EPD varierar beroende på produktens och produktionssystemets komplexitet. Om flera produkter behandlas i samma EPD ökar även det priset jämfört med om enbart en produkt ingår i deklarationen. Det är däremot ofta billagare tt behandla flera produkter i samma EPD, jämfört med att publicera separata EPD:er för varje enskild produkt. Rådgör gärna med oss för mer utförlig offert!

  • Ja, som återförsäljare av en produkt kan du fortfarande göra en EPD för varan (exempelvis om ni har produktion utomlands och köper in färdiga produkter). Det är dock fortfarande krav på att hämta in detaljerad data från produktionsplatsen där varan tillverkas, även om ni inte har direkt kontroll över fabriken.